Ústav ekonomie byl založen na počátku roku 2002 s cílem soustředit teoretické ekonomické disciplíny na jedno pracoviště a tím podtrhnout jejich význam na půdě celé fakulty a při vzdělávání studentů. Podporou formálně abstraktních disciplín ve studijních programech jsou studenti lépe připraveni na řešení nových neopakovatelných problémů. Teoretické disciplíny tříbí styl myšlení a cvičí schopnost logického uvažování.

V rámci bakalářského stupně studia absolvují všichni studenti úvodní kurzy ekonomie, které je seznámí se základními principy fungování tržního ekonomického systému. V navazujícím magisterském stupni jsou pak poznatky a dovednosti studentů dále rozvíjeny ve středně pokročilých kurzech ekonomie. Kromě úvodních teoretických kurzů zahrnujících Mikroekonomii, Makroekonomii a Ekonomii zajišťuje Ústav výuku řady dalších předmětů na bakalářském, magisterském i doktorském stupni studia. Jedná se například o kurzy Hospodářská politika, Vývoj ekonomického myšlení, Reformy české a světové ekonomiky, Světové hospodářství, Makroekonomická analýza a další. Všechny předměty pracovníci Ústavu vyučují v českém i anglickém jazyce prezenční i online formou.

Ústav dlouhodobě rozvíjí spolupráci s nadanými a angažovanými studenty, kterým nabízí aktivní spolupráci v pozicích stipendistů Ústavu a participaci na řešení výzkumných a vzdělávacích projektů. Pracovníci Ústavu organizují dobrovolná diskuzní setkání v rámci Ekonomického kroužku, která se dlouhodobě těší velkému zájmu studentů.


Ekonomický
kroužek

Pomůže vám zlepšit vaše:

  • komunikační dovednosti,
  • analytické a ekonomické myšlení,
  • argumentační schopnosti.

Každé úterý od 17.00 na Ústavu ekonomie.

Detaily a témata na Facebooku EKKR